Gapminder

När vi ändå talar om bra webbsidor för studier eller bara skojs skull, skulle jag vilja slå ett slag för Gapminder.org. Det är nog många som redan känner till den, eftersom geniet bakom den är ingen mindre än professor Hans Rosling, som ibland turnerar landet runt och föreläser samt är extremt retoriskt vältalig, eller kanske snarare en extremt duktig på att upplysa och informera- han är i stort sett den SO-lärare alla förtjänar att ha, inkarnerad.

Gapminder är en sida som får sådana som antingen älskar statistik, geografi, samhällskunskap och historia att dregla. Det hela är barnsligt enkelt: man får en tabell över ett visst antal länder som man själv valt ut, som representeras visuellt av bubblor (vars storlek beror på folkmängden i landet), som placeras ut på tabellen beroende på vad man valt för förhållanden. Till exempel kanske man vill veta hur barnadödligheten sett ut i Sverige jämfört med England sedan 1800-talet och framåt.

Gapminder kommer då, med hjälp av de källor som finns att tillgå, visa hur statistiken sett ut på en tidslinje, år för år. När man sedan jämför hur BNPt påverkats i respektive land av bl.a just detta, blir det hela väldigt klart och tydligt. Det är helt fantastiskt hur en så användbar funktion, som man tidigare hade behövt enormt många böcker samt gärna en gedigen utbildning bakom sig för att kunna med säkerhet analysera och dra slutsatser ur statistiken, nu finns gratis att tillgå på nätet.

Man får omedelbart en snabb och effektiv översyn, vilket kan vara en ovärderlig hjälp om man till exempel ska skriva en uppsats om ämnet. Jag har hittills aldrig stött på en lärare som ansett att gapminder som hjälpmedel i ens studier ej är att rekommendera, utan tvärtom.

Så om du inte ännu har testat Gapminder, kör hårt och se statistiken av århundranden av världshistoria dansa fram som små bubblor framför dig!