Jag jämför Youtube Gaming, Twitch & Microsoft Mixer

Spel är inte längre en hobby för enstöringar och losers som bor hemma i mammas källare vid 30. Nu är det snarare så att spel är en enormt populär upplevelse och en veritabel kassako för spel- och nöjesbranschen, som räknar med otroliga mängder webbtrafik med miljontals människor som inte bara spelar online tillsammans, utan också tittar på när andra människor spelar via online-streamingtjänster.

Tack vare att dagens spel numer har möjligheter till live streaming-tjänster kan spelarna nu sända sina spelsessioner till alla tänkbara som vill titta på dem, och kan interagera med dem också. Live streaming är en av de största aspekterna inom spelvärlden just nu tillsammans med den växande esportsscenen – ett så stort fenomen att några av de mest populära streamerpersonligheterna kan leva ett anständigt liv som streamers, väldigt likt alla de mediepersonligheter som vi annars är vana vid, som Hollywoodkändisar, sportstjärnor, och så vidare.

Eftersom videospelsstreaming har blivit så populärt, har antalet tjänster som underlättar det naturligtvis ökat. Nu finns det mer än ett ställe du kan gå och titta på och sända dina egna live-videospelssessioner. Men vilket är bäst för dig?

Jag har undersökt funktionerna i tre av de största streamingtjänsterna (YouTube Gaming, Twitch och Mixer) för att väga upp de goda och dåliga punkterna för var och en för att hjälpa dig att välja den som är bäst för dig, oavsett om du är en streamer eller åskådare.

YouTube Gaming

  • Fördelar: Känd layout, användbara DVR-funktioner, kan strömma direkt från Android-enheter.
  • Nackdelar: Ingen direkt streaming från Xbox One, har nyligen gjort det svårare att bli partner.

Vad är det?

YouTube Gaming är i huvudsak Googles svar på Twitch. Det ser ut och fungerar mycket som YouTube men med ett mörkare färgschema och fokuserar helt på live- och on-demand-spelvideor.

Det finns en enorm bredd av spelrelaterade videor att utforska, allt från enkla ljudspårsamlingar, till walkthroughs, till matlagningskanaler.

Är det lätt att navigera och upptäcka nytt material?

Hemsidan har recommended, spotlight och trending – sektioner som alla visar videos eller spellistor som inte är live men som har laddats upp tidigare. Videon här kan vara allt från några timmar till flera veckor gamla men det är ett bra sätt att upptäcka innehåll som du kanske har missat.

För att få de senaste sakerna som det händer måste du helt enkelt klicka på fliken Live. Här kan du se de bästa livevideorna som pågår för stunden. Det är lätt att se när en video är live med tanke på att den har en stor röd “Live”-tagg i det nedre högra hörnet.

Det finns också sektioner som låter dig utforska enligt spel och kanal och de drar ut de mest populära titlarna och kanalerna. Det finns naturligtvis ett sökfält som hjälper dig att hitta något lite mer specifikt.

Någon som är bekant med den vanliga YouTube-layouten bör finna YouTube Gaming ganska lätt att navigera, vilket naturligtvis gör det enklare att bekanta sig och hitta nya videor om de har laddats upp för några veckor sedan eller sänds i det ögonblicket.

Är det lätt att upptäckas som en streamer?

Ett problem skapare kan möta är att användarabonnemanget på YouTube Gaming är skilt från deras huvudkonto.

När du prenumererar på en kanal i YouTube Gaming kommer den inte att läggas till dina prenumerationer på YouTube, så även om det är bra för tittarna när det gäller att organisera sina prenumerationer betyder det att som en streamer kommer dina abonnenter ibland att missa mycket från ditt YouTube Gaming-kanal, särskilt om de är mer benägna att titta på saker på ”vanliga” YouTube.

Det här är inte så mycket ett problem med att upptäckas som det är ett problem att återupptäckas.

Med det sagt, de som har ett stort följe på YouTube kommer troligen att hitta det lättare att överföra denna publik till YouTube Gaming än Twitch, eftersom det är mycket mer välbekant och nära anpassat.

Dessutom, även om prenumerationer inte överkorsas, visas också något innehåll som laddas upp till YouTube Gaming i sökning på standard YouTube men inte vice versa, vilket gör det mer sannolikt att de som är intresserade av innehållet du laddar upp kommer att kunna hitta dig via sök och rekommendationer.

Hur är tittarupplevelsen?

YouTube Gamings spelare liknar Youtubes standardspelare, som att till exempel dra upp relaterade videor och andra videor från skaparen du tittar på för att fånga din uppmärksamhet ytterligare. Snarare än under videon är kommentarfältet till höger om videon vilket innebär att du kan fortsätta titta när du läser kommentarerna (något som är uppenbart viktigt under liveflöden).

In-stream DVR är också användbar för tittare eftersom det betyder att de kan gå tillbaka till 3 timmar i en livestream om de dyker upp sent till festen. Du kan också välja vilken kvalitet du vill titta på, vilket är särskilt användbart om du inte har en internetuppkoppling som klarar av en högkvalitativ stream.

Du kan titta på mobil, PC och på dina konsoler.

Hur är streamingupplevelsen?

Streaming på YouTube Gaming är ganska enkelt och kan göras direkt via appen på din PlayStation 4-konsol eller på en Android-smartphone (det här är för närvarande inte möjligt på iOS-enheter). Tyvärr finns det ingen direktuppspelning direkt från Xbox One-konsoler som på Twitch och du måste använda ett inspelningskort för detta.

På datorn behöver du en kodare, men Youtube har gott om bra förslag till dig. Du behöver inte oroa dig för bildrendering och upplösningar – YouTube upptäcker den bästa strömupplösningen för dig och transkriberar för att sänka upplösningen, så att oavsett vad en persons internetanslutning är, så kan de komma åt din ström med en kvalitet som passar dem.

Hur är communityn?

Chat-moderering är möjlig på YouTube Gaming, men det är lite mindre välutvecklat än på Twitch. Du kan dock tilldela moderatorer till din chatt och blockera användningen av specifika ord eller blockera specifika användare från att delta helt i din chatt.

Av de tre tjänsterna som vi jämför är YouTube antagligen i mitten i form av publikstorlek.

Kan jag tjäna pengar på mitt innehåll?

När din kanal är relativt framgångsrik kommer din största summa pengar att komma från att säkra sponsringsavtal. Du hittar möjligheter att samarbeta med stora spelmärken och utgivare, jobba med dem för att göra sponsrat innehåll om det är att integrera sina produkter i dina videoklipp på något sätt eller ha en full video centrerad kring dem.

Innan du kommer till det här steget måste du dock börja på annonsintäkterna.

Det är ganska enkelt att tjäna pengar på ditt innehåll på YouTube redan i början tack vare annonsintäkterna. När du väl har blivit en YouTube-partner och din kanal har haft mer än 10 000 visningar kan du börja göra lite intäkter från annonser på dina videoklipp. 10 000 är ett mycket högre hinder än YouTube Gaming hade ursprungligen och detta har skapat ilska bland de streamers som precis börjat.

För-, post- och mellanvideoannonser ger dig alla lite pengar, med tanke på att ju fler intryck eller visningar annonserna får desto mer pengar får du, så att ha mer vanliga tittare kommer att generera mer inkomst men det kommer fortfarande att vara en liten summa.

YouTube har också infört möjligheten att lägga till kort i dina livevideos. Det betyder att när du sparar direkt kan du få ett donationskort att visas på skärmen. Detta skulle göra det möjligt för dina fans att donera pengar till din kanal när de tittar. Det är förstås bara ett bra sätt att tjäna pengar om du redan är en populär och etablerad innehållsskapare.

Mixer

  • Fördelar: Kreativa interaktionsfunktioner är roliga för tittare och streamers, integrerad dator och Xbox-streaming, låg latens betyder mindre lagg för tittare, ”co-op”-streams kan inte hittas någon annanstans
  • Nackdelar: Mycket mindre publik, ingen integrerad strömming för mobilen (även om det kommer) eller PS4, ingen DVR, kan vara svårt att hitta innehåll som inte är direkt.

Vad är det?

Mixer är den yngsta konkurrenten här, som lanserades i början av 2016 och förvärvades av Microsoft senare samma år.

Liksom de andra tjänsterna hittar du live-streams och tidigare sänt, spelfokuserat innehåll, men Mixer utmärker sig från resten genom att vara en mycket mer interaktiv upplevelse för tittare. Det är också den tjänst som troligtvis kommer att vädja till Xbox och Windows 10-spelare eftersom den blir fullt integrerad i Microsofts plattformsplaner.

Är det lätt att upptäcka nya saker?

Mixers gränssnitt är inte drastiskt annorlunda än YouTube Gaming and Twitch. Det finns Featured streamers, Streams right now, och du kan söka efter spel eller en viss kanal. Det är dock mycket svårare att hitta äldre innehåll som sänts tidigare.

Du finner nog också att innehållet på Mixer är mindre mångsidigt än på YouTube Gaming och Twitch. Där de andra tjänsterna är tillräckligt stora för att kunna ha kanaler som cosplay-guider eller spelinspirerade matlagningskanaler, är Mixer fortfarande mycket mer fokuserat på att livestreama spel.

Microsoft har några förbättringar för att söka på gång som kommer att lanseras snart. Tittarna kommer nu att ha ett par nya sätt att hitta det mest populära innehållet på tjänsten, för det första genom en modererad kanal av innehåll som heter “Channel One” och för det andra genom en ny sida på Xbox One Dashboard.

Är det lätt att bli upptäckt som en streamer?

Jämfört med Twitch är Mixers publik inte imponerande, så du kommer säkert att hitta det svårt att bli världens största spelströmmare om du bara använder Mixer bara för att du når mindre människor. Men ett tillvägagångssätt är att det är lite tystare, Mixer är ett mindre trångt utrymme för dem som bara börjar och du kan bygga en mer solid publik.

Hur är tittarupplevelsen?

Du kan titta på Mixer Streams på Xbox, din dator, iOS, Android, Kindle, AppleTV och via Google Chromecast från iOS och Android-appar.

Låg latens bör innebära att du inte kommer att uppleva någon lagg, men om du väljer att inte titta på låg latens kan du också välja vilken kvalitet du vill titta på strömmen i.

Att vara tittare på Mixer är en mycket mer interaktiv upplevelse än med andra tjänster. Denna interaktivitet varierar från att få ljudeffekter i spelet eller att rösta om vilka åtgärder spelaren ska ta eller vilka vapen de ska använda. Interaktionen belönas och ytterligare interaktionsalternativ kan låsas upp.

Det finns ingen DVR-funktionalitet som YouTube Gaming för livestreams, men att komma åt tidigare sändningar som på Twitch, det är inte så enkelt.

Hur är streamingupplevelsen?

Mixer har en distinkt fördel för PC-ägare genom att det inte kräver någon tredje parts programvara eller ett capture-kort. Liksom Twitchs och YouTubes appar för konsol, klicka bara på en knapp för att komma igång. Det fungerar också med populära tredjepartsutsändningsappar som OBS och XSplit för de som föredrar dessa tjänster.

Det här är detsamma för Xbox One-ägare, men det finns ännu ingen app tillgänglig för streaming via din mobila enhet eller PS4-konsol. Med tanke på Mixer är en Microsoft-tjänst, är det osannolikt att vi kommer att se PS4-integrationen någon gång snart men mobilen har bekräftats vara på väg.

Mixer har också extremt låg latens, vilket betyder att interaktionen mellan streamers och tittare är nästan omedelbar. Detta är särskilt viktigt eftersom en av Mixers stora USPs är en högre nivå av interaktivitet mellan streamers och tittare än någon annan tjänst. Enligt Mixer själv finns det bara runt under en sekund av förseningar.

Mixer har också en intressant ny funktion som möjliggör samspelning av multiplayer. Nu kan upp till fyra streamers som spelar samma multiplayer-spel strömma samtidigt på en sida och tittarna kan enkelt byta mellan dem.

Hur är communityn?

Mixers chatt är mycket mer interaktiv än chattarna till YouTube Gaming eller Twitch och den är också extremt snabbt. Emellertid är den ganska begränsad. Liksom YouTube tillåter det att användaren förbjuder och rapporterar och användare kan också använda modereringsbots för att hålla koll på språket som används i sina chattar, men Microsoft har sagt att den planerar att presentera sätt att hjälpa streamers att bygga en modereringspersonal för sin kanal.

Kan jag tjäna pengar på mitt innehåll?

När din kanal är relativt framgångsrik kommer din största summa pengar att komma från att säkra sponsringsavtal. Du hittar möjligheter att samarbeta med stora spelmärken och utgivare, jobba med dem för att göra sponsrat innehåll om det är att integrera sina produkter i dina videoklipp på något sätt eller ha en full video centrerad kring dem.

På nuvarande skala kan sponsorer vara mindre benägna att använda Mixer streamers för sponsring, eftersom publiken är mindre, men det kan lätt förändras och det är viktigt att komma ihåg att det är förbundet med Xbox. Blandare kan få prioritet när det gäller Xboxsponsring.

När du börjar längst ner, är monetiseringen på Mixer väldigt lik YouTube Gaming and Twitch. Det innebär att bli partner, och för att bli en partner ska du ha mer än 750 följare, minst 50 registrerade åskådare varje gång du streamar under två månader, ett tydligt tecken på tillväxt och en streamingkvalitet med en upplösning på 720p eller bättre.

När du väl blivit en partner får du fördelar som en del av prenumerationen och syntetiserade annonsintäkter, prioriterad feedback och support, teståtkomst till nya funktioner, ett speciellt forum och chattrum, månatliga koder för att ge bort och tillgång till kampanjmöjligheter med Xbox och dess partners.

Mindre användare betyder givetvis att de belopp du får från annonsintäkterna blir mindre än de du får från andra webbplatser. Jämfört med de andra tjänsterna finns också ett mycket lägre hinder för tillträde – det är ett tillfälle att skörda fördelarna med tjänsten innan massorna går med.

Twitch

  • Fördelar: Stor publik betyder att det är lättare att få många följare, vilket ger nya möjligheter till att tjäna pengar på innehåll, kan strömma direkt från både Xbox One, PS4 och mobil.
  • Nackdelar: Kan vara lätt att gå vilse som en ny streamer, ingen DVR.

Vad är det?

Twitch är den live streaming-plattform som ägs av Amazon och har funnits sedan 2011. Det är den största och äldsta tjänsten här, med ca 10 miljoner dagliga aktiva användare.

Här hittar du allt från walkthroughs, tips och tricks och cosplay-tutorials. De flesta stora spelhändelser och företag har dedikerade Twitch-kanaler och du finner nog att detta är platsen för att titta på officiella evenemang.

Är det lätt att upptäcka nya saker?

Twitchs användargränssnitt är ganska snyggt och det är lätt att hitta saker runt webbplatsen. Större namn finns på toppen av hemsidan, och du kan också hitta streams som sänder live vid det tillfället enligt spel, konsol och kanal. Och självklart finns det ett sökfält om du letar efter något mer specifikt.

Gemenskapen är så stor och mångsidig att du sannolikt kommer att hitta en ny kanal varje dag och kanske till och med ett nytt intresse/titel.

Twitch har gjort några förändringar som bör göra tjänsten lättare att manövrera för dem som är intresserade av Blizzards Overwatch och Hearthstone.

Med Overwatch kan det nu vara möjligt att filtrera streams per hjälte. Det betyder att om du har en favorithjälte, kan du hitta streams som visar dem mycket snabbare.

För Hearthstone å andra sidan är det nu möjligt att filtrera spel efter spelläge, spelarrang, antal segrar och hjälteklass. Om du bara är intresserad av att få tips för att förbättra specifika Hearthstone-färdigheter, är det perfekt för dig.

Tekniken som gör det möjligt har kommit till Twitch tack vare det senaste förvärvet av ClipMine som använder maskininlärning och datorsyn för att identifiera vad som finns på spelarskärmar.

Är det lätt att bli upptäckt som streamer?

Twitch är roligt. Att vara så fylld av väletablerade streamers och nybörjare kan göra det svårt för streamers överlag att få in foten och bli upptäckt. Men när du börjar bygga något är tillväxtpotentialen mycket högre än på YouTube Gaming bara för att det finns så många fler som tittar och letar efter spelinnehåll.

Om du redan har en etablerad närvaro på YouTube kan du tycka att det är mer givande att strömma via YouTube Gaming istället för att försöka flytta alla dina fans över till Twitch. Men om du börjar bli stor, är Twitch förmodligen den service som har mest potential om du är villig att jobba hårt.

Hur är tittarupplevelsen?

Twitch erbjuder en bra tittarupplevelse och området runt videospelaren är inte för jobbigt – du har bara chatten till höger och du kan dölja det om det blir för distraherande.

Du kan titta på Roku, Chromecast, FireTV, på Xbox, PS4, PC och mobil.

Något som är en fin touch är att videon du tittar på dras in i ett mindre fönster när du bestämmer dig för att utforska något annat att titta på, vilket innebär att du inte behöver missa något från den ström du tittar på. Av någon anledning är det här YouTube gör på sin mobilapplikation men inte online. Du har också kontroll över vilken kvalitet du tittar på videon i.

Twitchs mobilapp har nyligen fått en uppdatering som gör det trevligare att använda och ger det mer i linje med skrivbordserfarenheten. Det kan hända att du själv ser mer på mobil än du tidigare.

Pulse Discovery-flödet och anmälningscentret finns nu i appen och gränssnittets förbättringar innebär att det blir enklare att hitta och använda dessa funktioner. Swipe-baserade kontroller har förbättrad navigering över appen och mörkt läge är perfekt för när du tittar på kvällen.

Om du föredrar att titta på din dator kan du göra det på webben eller genom Twitchs nyligen skapade skrivbordsapp för Windows och PC. Denna app erbjuder alla funktioner du kan få genom Twitch på webben men lägger till exklusiva funktioner också.

Om du väljer programmet Twitch Desktop hittar du mobilappfunktioner som Dark Mode, vilket skulle göra dina nattupplevelser lite enklare för dina ögon.

Något det saknas är dock DVR-kapacitet. Även om du kan pausa en ström kommer du fortfarande att sakna saker från det som när du spelar igen hoppar det rakt till nuet snarare än att fånga upp. Om du saknar något i en ström måste du vänta på att den ska arkiveras innan du kan gå tillbaka genom den.

Hur är streamerupplevelsen?

Streaming på Twitch är ungefär lika som på YouTube Gaming. Det är möjligt genom konsol apps och PC.

En nyligen uppdaterad mobilapp har tagit Twitchs app mycket mer i linje med YouTube Gaming genom att göra det möjligt att strömma direkt från iOS- och Android-enheter. Lägg till det faktum att du kan strömma direkt från din Xbox One till Twitch (som du inte kan göra på YouTube Gaming) och Twitch ser verkligen ut som den mer egalitära tjänsten från ett strömmande perspektiv.

Tjänsten kan berätta hur bra din internetuppkoppling utför och vilken kvalitet du kan strömma in och justera automatiskt, vilket innebär att det inte är mycket för dig att oroa sig för att vara underhållande.

Hur är communityn?

Chatmoderering är ganska bra på Twitch. Det använder ett verktyg som kallas AutoMod som kombinerar maskininlärning och behandling av naturliga språk för att identifiera meddelanden som är olämpliga och kommer antingen att blockera dem helt eller flagga dem för senare mänsklig moderering.

Streamers kan också förbjuda specifika länkar och fraser som visas i sina flödeschattar samt använda samhällsmedlemmar eller begränsa chatttillgång till sina abonnenter. Det finns också officiell supportpersonal tillgänglig 24 timmar om dygnet.

I sitt nya skrivbordsprogram har Twitch lagt till text- och röstchattrum som är tillgängliga även när servrarna är nere, så du behöver aldrig oroa dig för att du inte kan engagera dig med dina favoritgrupper. Det är också möjligt att göra röst- och videosamtal med vänner och överlappa dessa privata samtal till dina spel så att du inte behöver byta mellan flikar.

Twitch har sagt att fler funktioner kommer att läggas till appen i framtiden och säger att de kommer att innehålla molnlagring för att göra det möjligt att komma åt dina speldata från vilken dator som helst.

Kan jag tjäna pengar på mitt innehåll?

När din kanal är relativt framgångsrik kommer din största summa pengar att komma från att säkra sponsringsavtal. Du hittar möjligheter att samarbeta med stora spelmärken och utgivare, jobba med dem för att göra sponsrat innehåll om det är att integrera sina produkter i dina videoklipp på något sätt eller ha en full video centrerad kring dem.

Innan du kommer dit, måste du börja smått.

Liksom YouTube Gaming har Twitch ett partnerprogram som tillåter streamers att tjäna pengar från annonser. Det finns inga svåra och snabba numrerade krav när det gäller att bli en partner och ansökningar bestäms från fall till fall. Annonsintäkterna är i allmänhet lik YouTube Gaming, men de totala intäkterna för Twitch streamers är i allmänhet högre än för dem som använder YouTube Gaming.

Twitch användare som har uppnått partnerstatus kan också tjäna pengar från betalda prenumerationer och varor. Med abonnemang väljer användarna att betala mellan $4,99 och $24,99 för att få mer tillgång till sina favorit streamers, med högre abonnemangsavgifter som naturligtvis medför större förmåner.

Varuförsäljningen är intressant. Twitch har samarbetat med ett klädföretag och om du vill börja sälja din kanals varumärke kan du skicka en bild av en märkes-T-shirt eller hoodie till din kanals instrumentbräda. Om någon väljer att köpa en hanterar klädföretaget allt från att sälja till tillverkning till frakt och du gör det största vinstbeloppet.

Det nya affiliateprogrammet erbjuder ett enklare sätt att tjäna pengar för dem som bara börjar och har inte nått partnernivåer, men vars kanaler ser lovande ut. Tröskelvärdet för att få tillgång till detta är mycket lägre och just nu gör pengemöjligheten endast form av något som heter Bits to Cheer, även om andra intäktsströmmar som reklam och abonnemang kommer att läggas till i framtiden.

Detta gör det möjligt för tittarna att betala för att erbjuda stöd i en streamer chatt med streamer att få en andel av intäkterna. Det associerade programmet kommer att expandera i framtiden och det ser ut som att Twitch snart kommer att vara den strömmande webbplats som valts för dem som hoppas kunna tjäna pengar från live streaming.