Spelrecension; GTA V

GTA är och förblir ett av de bästa spelen som nånsin har släppts på marknaden. Själv har jag växt upp med detta spel och är inte sen med att spela igenom alla versioner som de släppt genom tiderna.

Det kanske inte var igår som Rockstars släppte deras version av GTA V till Xbox One, men det är inte förrän nu som jag bestämt mig för att skriva en recension av spelet. Så, vad tycker jag? Är det värt att uppgradera till Xbox One-versionen för den som har Xbox 360? Nå, låt oss börja.

Första intrycket

På ytan har det inte hänt särskilt mycket, förutom att 1080p är riktigt snyggt. Figur- och ansiktsmodellerna är väldigt lika sin förlaga, vilket betyder att de är bra men kanske inte i toppklass. Jag känner även att upplevelsen av spelet hade varit ännu bättre om spelet varit i 60 fps istället för 30 fps. Men den stora nyheten i det här spelet är förstapersonsläget! Nästan som i Call of Duty och Halo. Med det här förstapersonsläget blir det ännu roligare att banka ner oskyldiga på gatan, sno bilar, skjuta mot poliser och få en lap-dance av strippor. Det kan ha hänt att jag testade att ha sex i förstapersonsläget också, men hur den upplevelsen var lämnar vi otalt … Förstapersonsperspektivet lyfter verkligen hela spelet, och med detta spelläge kan du få ut mycket mer utav hela spelet och spela hur fan du vill.

Bild från: M3

Första intrycket bedömer jag som topnotch! Det finns vissa detaljer som kunde ha varit bättre, men det nya förstapersonsläget är verkligen toppen.

Spelandet i sig

När du väl har installerat spelet och kommit igång så finns det hur mycket som helst att göra i GTA V. Det finns mängder med huvuduppdrag tillsammans med sidouppdrag, till exempel att byta frisyr och uppgradera vapen. Nu har jag själv inte hunnit med att gå igenom alla uppdrag, men om man skulle bli klar med allting så finns det även ett online-läge som man kan spela på istället. Du kan föra över din sparade avatar från ett tidigare spel och sedan fortsätta spela helt smärtfritt (förutom för poliserna och alla andra som råkar komma i din väg).

Den här utgåvan är ganska lik sin föregångare, allt från ljud till musik.

GTA V är vad det är – ett spel som låter spelaren få ge utlopp för sina allra mörkaste fantasier. I spelet styr du tre stycken figurer som är mer eller mindre kriminella och du kan underhålla dig själv med diverse aktiviteter som du kanske andra inte skulle göra, till exempel massa skjutande och ligga runt med alla du ser på en gata. Det finns uppenbarligen en anledning till varför det här spelet har en 18-årsgräns, och är ett spel för vuxna.

Hur lyder domen?

GTA V på Xbox One är ett imponerande spel. Spelet kan fortsätta i hundratals timmar, och det finns alltid något nytt att upptäcka. Spelet är absolut inte för alla, men det är något för mig. Spelet är underhållande och otroligt genomarbetat. GTA V har satt ribban för framtida sandlåde-spel, och det här är en genre och spelklassiker som aldrig kommer att försvinna.

Lite fakta om spelet

GTA V är förkortningen för Grand Theft Auto V, och är ett TV-spel inom action. Spelet är utvecklat av Rockstar North och gavs ut av Rockstar Games den 17 september 2013 till Playstation 3 och Xbox 360, och året efter den 18 november 2014 släpptes versioner till Playstation 4 och Xbox One. Det finns planer för att släppa ytterligare versioner av spelet i framtiden. Som namnet antyder så är det här den femte stora titeln i GTA-serien.

Spelet utspelar sig i den påhittade staden Los Santos, som är baserat på ett modernt nutida Los Angeles. Man kan välja att spela mellan tre olika karaktärer. Det ingår även ett online-flerspelarläge som gör att man kan spela upp mot 16 spelare åt gången på Xbox 360 och Playstation 3, och hela 30 personer på Xbox One och Playstation 4. Då kan man också delta i kooperativa och tävlingsinriktade matcher.

När spelet kom ut blev det hyllat av flera spelrecensenter och har fått beröm för sin handling, presentation och spelmekanik. Spelet har också slagit försäljningsrekord genom att tjäna in 800 miljoner dollar på enbart de 24 första timmarna på marknaden.

Artikelfoto: Epic Games