World of Warcraft Legacy Servers

Finns det någon som inte har hört talas om World of Warcraft? Det spelet revolutionerade MMORPG genren och är det mest lyckade online-spelet någonsin. Det är i skrivande stund inte långt kvar tills det släpps ut en film som utspelar sig i samma värld som spelet, och senare i år kommer det även komma ut en ny expansion, den sjätte i en rad av lyckade expansioner. Men allt är inte guld och gröna skogar för spelets utvecklare, Blizzard Entertainment. Det har på senare tid uppstått en konflikt mellan Blizzard och ett enormt antal av spelets veteraner som varit med spelet från första början.

Konflikten handlar om hur Blizzard stängde ner en privat server vid namn Nostalrius. Genom denna servern kunde människor spela en tidigare version av World of Warcraft från innan den ens fått sin första expansion. Hundratusentals spelare flockade till servern för att få återuppleva känslan av att spela spelet för första gången och njuta av nostalgin. Många av dem spelade även för att de tyckte att de nya expansionerna gjort spelet sämre. Alla blev upprörda över att Blizzard stängd ner servern.

Blizzard har nyligen försvarat sitt agerande genom att hänvisa till upphovsrättslagen i USA. “Att misslyckas med att försvara sina immateriella rättigheter när de görs intrång på, skulle skada Blizzards upphovsrätt”, förklarade en av utvecklarna på Blizzards officiella forum. “Det finns ingen laglig väg till att försvara Blizzards IP och fortfarande tillåta privata servrar.”

Fansen tänker dock inte ge sig. Nästan en kvart miljon människor skrev på en begäran om att Blizzard ska släppa ut så kallade Legacy Servers: officiella servrar där man kan spela spelet från innan expansionerna kom ut. Mark Kern, en av utvecklarna som hjälpte till att skapa spelet, har ställt sig bakom den. Huruvida Blizzard kommer följa deras förslag återstår att se.

Har du några åsikter om situationen med World of Warcraft? Dela gärna med dig i kommentarsfältet.