Geacron

Om du liksom jag brinner för historia, men inte har tillgång till alla möjliga sorters världsatlas som dessutom visar hur världen såg ut förr, är Geacron någonting för dig! Geacron.com är en webbsida som ger dig en klar och tydlig bild över hur världen har sett ut genom seklen. Den täcker så långt som 5000 år tillbaka av geografiska/politiska maktförändringar, och finns även som app.

Man kan sitta hur länge som helst och leka runt med utvecklingen, jag tycker till exempel att det är särskilt intressant att se olika imperiums guldåldrar och fall, och läsa på om riken jag aldrig hört talas om förut. Det är speciellt praktiskt eftersom man kan enkelt se exakt när ett rike erövrats av ett annat, vad som hände runt omkring då, hur länge det förblev erövrat- och allt detta genom några enkla musklick istället för att läsa en massa text.

Den är alltså perfekt att ha när man pluggar och vill snabbt ha lite perspektiv alltså! Webbsidan har även timelines och kortfattad information om samtliga geografiska områden. Timelinesen är särskilt praktiska eftersom man enkelt får en överblick över viktiga historiska händelser- exempelvis kan man se när kinesiska muren byggdes klart och vad som hände innan, efter och vilka resultat det gav.

För djupare inblick länkar sidan vidare till Wikipedia- inte alla tycker Wikipedia är en bra källa, men jag är av åsikten att det är en utmärkt encyklopedi som inte minst är gratis. Om man inte är ett fan av Wikipedia kan man alltid försöka läsa de källor som Wikipediasidan hänvisar till och därmed skapa sig en egen uppfattning.

Geacron är helt enkelt en hemsida som hjälpt mig mycket under min skoltid och jag hoppas att fler använder sig av hemsidan. Alla dessa ovan nämnda faktorer resulterar i att man får en effektiv och suverän överblick gentemot böcker, som ofta inte är visuellt beskrivande, så att man snabbt bildar sig en uppfattning.