Whatsapp och skyddet för privatpersoner

Om du är en av många som använder Whatsapp, appen som låter dig skicka meddelanden till dina nära och kära, kanske du är medveten om de ändringar som nyligen har skett med deras integritetspolicy. Utvecklarna bakom Whatsapp har valt att kryptera alla meddelanden som skickas via appen med toppmodern krypteringsteknologi, även känt som “end-to-end encryption”. Vad detta innebär är att övervakningen av meddelanden av bland annat olika länders regeringar gjorts oerhört mycket svårare om inte omöjlig. Inte ens Whatsapp själva har tillgång till de meddelanden som skickas över appen.

Denna form av integritetspolicy, som även används av den liknande appen Viber och som har liknande versioner hos t.ex. Apple, har fått kritik från flera olika håll. Många argumenterar för att det kommer underlätta för brottslingar och terrorister att planera och utföra kriminella handlingar. Oskyldiga liv kan hotas av att regeringen inte kan övervaka potentiellt hotfulla individer.

Det finns dock starka argument till varför en stark integritetspolicy är bra för Whatsapps användare. Till exempel tillåter det människor som bor i förtryckande diktaturer att kommunicera sinsemellan utan att behöva oroa sig för att någon spionerar på deras samtal. De kan koordinera protester och folksamlingar för att fridfullt ta itu med allvarliga civilproblem utan att de saboteras. Och i våra egna länder ger det oss en möjlighet till ett privat liv som många anser är en mänsklig rättighet. Whatsapp har med sin nya integritetspolicy tagit ställning emot vad dess grundare anser är ett moraliskt ont. Det återstår att se vad som följer härnäst.

Vad är dina egna åsikter om integritet och övervakning? Dela gärna med dig i kommentarsfältet.